browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Om kalabaliken i Bender

Posted by on 20 juni, 2012

Karin skriver om ordet kalabalik idag på Facebook. Här kommer den historiska bakgrunden till hur detta turkiska ord hamnade i Sverige.

Först Karin:

kalabalik: från turkiskans ghalabaliq ”folksamling”. Turkarna har lånat ordet från arabernas ghálaba med samma betydelse.

Sedan Olles text från Krigiska ord:

Ordet kommer naturligtvis från kalabaliken i Bender 1713. Den hör till de historiska händelser vars namn de flesta svenskar känner igen, men som nästan ingen kan redogöra för. Det hela är en mycket besynnerlig historia, med invecklad bakgrund.

I juni 1709 led Karl XII och hans hårt prövade karoliner ett katastrofalt nederlag mot den ryska hären under Peter den store i slaget vid Poltava. Efter slaget flydde kungen söderut tillsammans med en liten spillra av armén. Planen var att söka skydd hos turkarna som var lika svurna fiender till ryssarna som svenskarna.

Svenskarna togs emot som turkarnas gäster och förhandlingar inleddes om en gemensam insats mot ryssarna, men sedan hamnade den stundtals så beslutsamme kungen i något slags politiskt och känslomässigt dödläge. Månaderna blev till år, inga bärkraftiga initiativ till militärt samarbete togs och till slut tröttnade turkarna på att ge svenskarna fristad. Den 1 februari 1713 fick därför svenskarnas befästa läger i Varnitsa utanför Bender påhälsning av 10 000 stridsberedda soldater – 3 000 turkar (så kallade janitscharer) och 7 000 tatarer. Deras order var att föra Karl XII till sultanen, men eftersom han vägrade följa med såg de sig tvungna att gå till anfall. De flesta svenskar gav upp utan strid, men en liten hårdnackad skara ledda av kungen själv höll stånd i det så kallade Kungahuset. Efter en strid i sann vilda västern-anda som pågick under flera timmar stacks huset i brand, och Karl XII infångades när han försökte fly. Det nesliga slutet bestod i att han övermannades efter att ha snubblat på sina sporrar och fallit pladask i dammet.

Några efterverkningar fick knappast kalabaliken. Karl XII förblev oönskad gäst hos turkarna i ytterligare ett drygt år, återfann sedan sin initiativkraft och gjorde sin berömda långritt till Stralsund – 215 mil på 14 dagar.

Platsen för kalabaliken ligger i nuvarande Moldavien, på en skräpig ödetomt ett stenkast från floden Dnestr. Där finns inte mycket att se idag, men det råder en vemodig stämning på platsen som är intressant att uppleva.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *