browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

St. Andrew-korset i skyn

Posted by on 2 mars, 2012

Under arbetet med titel nummer 4 i bokserien har jag denna förmiddag fördjupat mig i kopplingen mellan lärjungen Andreas – en av de tolv kring Jesus och bror till Simon Petrus – och Skottlands flagga. Saint Andrew är nämligen Skottlands skyddshelgon.

En lokal skröna säger att den skotska flaggan härrör från ett slag på 800-talet mellan proto-skottar och proto-engelsmän, det vill säga skoter och pikter från norr respektive angler och saxare från söder. Kvällen före slaget såg skottarna en molnformation i form av ett kors mot den mörknande kvällshimlen och – häpp! – så hade de designat den skotska flaggan.

Flaggmyter finns det fler av. Dannebrogen, som föll ner från himlen, är ett exempel. Den österrikiska flaggan, där en blodig korsriddare tog av sig bältet, är ett annat.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *