browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Bokusblogg: Mathistorien full av skrönor

Posted by on 13 oktober, 2011

Som historieskribent är jag något av en pyttipannajournalist: jag skriver om de flesta epoker och platser – allt från korta nyhetsnotiser till reportage som spänner över fyra uppslag i ett magasin. Och så böcker, då alltså. Hela tiden är jag på jakt efter någon slags universell insikt om vad vi människor är för några och vad som händer med oss när Historiens tunga hjul rullar över oss, dem vi älskar och vår jordiska tillvaro.

I detta arbete stöter man ständigt på en massa skrönor och faktoider. Gott så – eftervärldens tolkning, skarvning och förvrängning av det som faktiskt hände kan vara väl så intressant som händelsen i sig. Det gäller bara att hålla isär fakta och fiktion.

En erfarenhet jag drog under arbetet med kulinariska ord är att mathistorien kryllar av rövarhistorier. Ofta handlar det om att kända personer har varit med vid en maträtts tillblivelse, eller att en viktig historisk händelse har gett upphov till ett recept.

Ett exempel är belägringen och slaget vid Wien 1683. I min bok redogör jag för tre skrönor som är kopplade till denna urladdning i historiens ständiga kamp mellan väst och öst:

  • bageln uppfanns av en polsk-judisk bagare som hyllade segrarna med ett hästskoformat bröd
  • croissanten uppfanns av en österrikisk bagare som lät sig inspireras av månskäran på turkarnas flaggor
  • kaffet introducerades i Europa som en följd av att österrikarna plundrade turkarnas kvarlämnade trossvagnar och hittade ett förråd av bönor.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *