browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

”Bibliska ord” släpps den 20 augusti

Posted by on 10 augusti, 2012

Ännu ett syskon i Historiska ord-familjen har sett dagens ljus: Bibliska ord av Olle Bergman.

Våra förfäders flitiga bibelläsande har satt otaliga avtryck i vårt vardagsspråk.Olle Bergman följer sin vinnande formel från böckerna Krigiska ord och Kulinariska ord och fortsätter utforska gränsområdet mellan historia och språkvetenskap. Med både bildning och humor förklarar han hur bibliska ord och uttryck såsom ”talang”, ”mackapär” och ”dra vid näsan” har fått fäste i svenskan.

Det har varit oerhört spännande och lärorikt att få dyka ner i Bibelns fascinerande språk och berättelser – så här skriver jag i förordet:

Ja, genom livets alla faser påverkas vi av de värderingar, tankesätt, berättelser och sedvänjor som utgår från denna stora, tjocka lunta – en boksamling som skrevs och sammanställdes av anonyma författare och redaktörer för tusentals år sedan. Dess texter, översatta från hebreiska, arameiska och grekiska, utgör en hörnsten för våra moderna värderingar, definierar vår årsrytm, påverkar kulturen och genomsyrar politiska ideologier till höger och vänster (även dem som inte vill kännas vid den).

Det är därför det är viktigt att ta del av Bibelns berättelser, även om vi inte är troende själva. Genom att studera dess innehåll och hur den har påverkat individer, folk och samhällen kan vi bättre förstå vår omvärld och mänsklighetens historia.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *