browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Tomas Blom, författare: ”Bokstav har en väldigt trevlig etymologi!”

Posted by on 17 april, 2012

Tomas Blom

Från och med nu kommer du att kunna läsa småintervjuer om etymologier och ordhistoria här på sajten. Först ut är Tomas Blom, frilansskribent och populärhistorisk författare. Han är aktuell med Uppkomlingen – den första delen i romantrilogin Kungligt blod vilken utspelar sig under Gustav Vasas och hans söners tid vid makten.

Vilken är din favoritetymologi och hur kommer det sig?
Jag tycker att bok och bokstav har en väldigt trevlig etymologi, som har att göra med att vi från början karvade in våra skrivtecken i träbitar som till exempel kunde härröra från bokträdet (Fagus silvatica). En ansamling av fullklottrade träbitar fick tydligen behålla beteckningen bok. Hur det kommer sig att vi säger böcker om bladbuntarna och bokar om träddungarna, får språkvetare svara på.
Den vertikala stapeln i runtecknen kallas ju stav och i stället för runstav blev det så småningom bokstav, ett ord som först lär ha kommit i bruk hos ”angelsaxarna” (enligt SAOB).

Om du fick konstruera ett ord på samma sätt som Börje Langefors en gång konstruerade ordet ”dator” – hur skulle detta då lyda?
Jag har svårt för ordet smartphone (om det nu är ett ord överhuvudtaget). Somliga säger fortfarande telefon, men använder apparaten till allt möjligt annat. Mobil betyder ju bara att tingesten är flyttbar. I Tyskland säger man Handy. Med tanke på apparaternas form och storlek och var de i allmänhet befinner sig, skulle jag föreslå multimacka. I stället för appar kunde man säga pålägg… 🙂

Finns det någon speciell historisk händelse som du förknippar med ett enskilt ord i svenskan?
Det är i det närmaste omöjligt för mig att se – eller äta – en semla utan att komma att tänka på kung Adolf Fredrik, som hastigt avled den 12 februari 1771 efter att ha intagit en rejäl måltid som lär ha avslutats med bakverk av det slaget, möjligen i form av ”hetvägg”, dvs i sällskap med varm mjölk. Vi vet inte hur många semlor som bidrog till kungens snara hädanfärd, men själv brukar jag för säkerhets skull begränsa mig till en.

2 Responses to Tomas Blom, författare: ”Bokstav har en väldigt trevlig etymologi!”

 1. örjan

  ”Historisk händelse”.
  ”Kohandel” har historisk/politisk bakgrund från svenska riksdagen.

 2. Olle Bergman

  Tack för bra tips! Här finns Wikipediaartikel: http://sv.wikipedia.org/wiki/Kohandeln

  (Noterat till bokförslaget ”Djuriska ord”.)
  😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *