browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Abrakadabra

Posted by on 16 februari, 2012

I en liten latinsk skrift från omkring 200 e.Kr. berättar den romerske läkaren Quintus Serenus Sammonicus om en trollformel, abracadabra, som ansågs skydda mot alla former av sjukdomar. Trollformeln är en lek med de fyra första bokstäverna i alfabetet, A-B-C-D tillsammans med R, och förklaras som en sammandragning av de hebreiska orden Ab ”fader”, Ben ”son” och Ruach A Cadsch ”helige ande”. För att skydda mot sjukdomar och annat ont skulle detta skrivas i en triangel på en papyrusbit, elva gånger om och med en bokstav mindre för varje gång. Den som bar trollformeln på en rem runt halsen, skrev Sammonicus, var särskilt skyddad mot dödlig feber. Om man mot förmodan faktiskt drabbades av feber ändå, kunde detta botas genom att ÄTA trollformeln. Papyrusbiten med trollformeln på skars då sönder i bitar som den sjuka fick äta, bokstavligt talat, nämligen bokstav för bokstav. När hela formeln ätits upp förväntades febern vara borta.

 

Trollformeln är känd i Sverige sedan 1700-talet, men idag tror väl de flesta mer på huvudvärkstabletter och penicillin än på magiska ord. Formeln abrakadabra med tiden omtolkats till någonting rent magiskt, och används numer främst vid trolleritrick.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *