browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Glad midsommar med franska soldatgrodor

Posted by on 21 juni, 2013

Chanson de l’oignon, ’Löksången’, var en populär fransk soldatsång under revolutions- och napoleonkrigen och har kommit att förknippas med grenadjärerna i Napoleons kejsargarde. Texten är en hyllning till löken, en pålitlig bukfylla för hungriga soldater som ”förvandlar dem till lejon”. Den svensk som hör sången blir mycket förbluffad när refrängen kommer. Melodin är nämligen – ”Små grodorna”!

Au pas camarade, au pas camarade, au pas, au pas, au pas
(’I takt kamrat, i takt kamrat, i takt, i takt, i takt’)

Hur har då denna melodi kunnat bli en midsommarklassiker i det nordliga Sverige? Ja, ingen vet exakt, men förmodligen har det skett med benäget bistånd från fransmännens brittiska fiender som i nidskrifter ofta har pekat ut fransmännen som grodätare. Frog används än idag som en nedsättande benämning på fransmän.

(Ur Krigiska ord)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *