browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Herbert Felix – gurkodlare, fabrikör och officer

Posted by on 4 april, 2012

Felix betyder ”den lycklige” på latin och man skulle kunna tro att det är därför som livsmedelsföretaget från Eslöv har valt det som sitt varumärke. Det ligger dock en helt annan berättelse bakom namnet – en av de mest spännande och samtidigt tragiska entreprenörshistorierna från svenskt 1900-tal.

Hjärnan och hjärtat bakom Felix var nämligen den österrikisk-judiske livsmedelsexperten Herbert Felix. Han var den svenske VD:n som tog tjänstledigt för att tjänstgöra som exiltjeckisk officer i andra världskriget i hopp om att kanske, kanske kunna rädda sin familj från Auschwitz. Felix’ svenska saga började när han som flykting anlände till Göteborg 1938 med endast en portfölj och sina id-papper – och massor av know-how om grönsakskonserver. Läs mer hos Herbert Felix-institutet.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *